Ons verhaal

Hoe het begon…

Het begon, zoals dat vaak gaat, met een droom. De droom om met de juiste woorden mensen te raken, te inspireren en verandering teweeg te brengen in hun dagelijks leven. Om inzichten te delen zodat het leven lichter wordt en leuker. Tegelijk was er het besef dat er zoveel onderzoekers en experts met boeiende thema’s bezig zijn en kennis verwerven die niet altijd doordringt tot bij het grote publiek. En dat is zonde, want het is fascinerend tot wat wij mensen in staat kunnen zijn als we ons meer bewust zijn van onze mogelijkheden. Complexe kennis toegankelijk maken en leesbaar voor iedereen die wil werken aan zijn of haar persoonlijke groei, dat was wat ik wou bereiken. Daar kwam een boek uit voort, ‘Bluts - Positief blijven in pittige tijden’, waarin ik experts uit verschillende domeinen vroeg naar hun recept om veerkrachtig in het leven te staan. Een boeiende ervaring, die naar meer smaakte. Misschien moest ik een tweede boek schrijven?

‘Droom groter’, zei Francisco toen ik hem over mijn plan vertelde. ‘Wat zou je écht willen bereiken?’. ‘Een eigen uitgeverij oprichten’, antwoordde ik enthousiast en ik wachtte voorzichtig zijn reactie af. ‘Met boeken van expert-auteurs die hun inzichten op het vlak van mentale ontwikkeling op een vlot leesbare manier delen met iedereen.’ Ik begon een betoog af te steken waarom zo’n uitgeverij absoluut nodig is, zeker in deze onzekere tijden, nu het doordringt dat mentale gezondheid niet zomaar een zweverige gedachte is, maar een fundament voor een evenwichtig en rijk leven.

De glimlach op Francisco’s gezicht werd steeds breder. Want is de missie van een psycholoog niet ook precies dat: mensen tools aanreiken om het beste uit zichzelf te halen en inzichten genereren om die domeinen aan te pakken waar ze vastlopen? Er was niet zo heel veel overtuigingskracht nodig om Francisco te overhalen om mee in dit avontuur te stappen. De beslissing was genomen: we zouden onze ervaringen uit de journalistiek en de psychologie bundelen en een uitgeverij starten gericht op boeken over mentale groei.

Er gingen enkele maanden voorbij waarin we gesprekken hadden met slimme mensen uit allerlei domeinen en uit alle hoeken van het land. Mensen die zelf ook een proces van persoonlijke groei hadden doorgemaakt en dus uit eigen ervaring konden putten, een ideale basis voor inspirerende brainstorms. Aan de spreekwoordelijke keukentafel (nu ja, zo ging het ook echt) werkten we onze plannen concreet uit. We verzamelden mensen rondom ons die ons adviseren en inspireren, we zochten zorgvuldig de juiste partners uit voor vormgeving, pr, druk en distributie en we praatten met mogelijke auteurs.

En toen, op 28 januari 2022, op een ijskoude, stralende winterdag, zag El Tigre Publishing het levenslicht. Elf maanden later rolde het eerste boek van de persen. Een bijzonder moment en het begin van een boeiend verhaal.

 

Francisco D’Hoore

Mijn professioneel verhaal begint in de Marketing & Salessector. Ik bouwde internationale ervaring op in uiteenlopende sectoren en ik werd voor mijn inspanningen beloond met verschillende awards. Maar gelukkig werd ik er niet van. Steeds vaker kwam ik leeg en met een depressief gevoel thuis. Dit was niet het leven dat ik wilde leiden. Ik was dertig en besloot om het roer helemaal om te gooien: ik begon aan een Master Psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Vandaag heb ik een privépraktijk waarin ik mensen persoonlijk begeleid om de struggles in hun leven aan te pakken. Daarnaast geef ik mental coaching aan topsporters en teams en bied ik ondersteuning aan civiele NAVO-medewerkers die uit conflictgebieden komen. Ten slotte begeleid ik ook bedrijven om trauma en arbeidsstress in hun organisatie aan te pakken. De opmerkelijke en steeds evoluerende wereld van de psychologie blijft me uitermate boeien. Tegelijk heb je in een 1-op-1-omgeving maar een beperkt bereik. Ik zie in mijn praktijk hoe de boeken die ik mijn cliënten aanraad echt een blijvende impact hebben en vaak essentieel zijn in hun groeiproces. Met El Tigre wil ik dat potentieel opschalen zodat veel meer mensen toegang hebben tot kennis en inzichten die hen echt vooruit kunnen helpen.

 

Eva Van den Eynde

Mijn wortels zitten in de journalistiek, een rijke voedingsbodem om nieuwsgierigheid te doen bloeien en een geweldig biotoop voor mensen die verhalen ten gronde willen uitspitten. Mijn liefde voor taal ontstond toen ik twaalf was en ontdekte dat je met woorden gevoelige snaren kan raken en dingen in beweging kan zetten. Gecombineerd met mijn interesse voor mensen en hun soms ondoorgrondelijke, maar altijd intrigerende gedragingen was de stap naar de journalistiek niet meer dan logisch. Ik werkte ruim tien jaar als eindredacteur bij De Standaard waar ik mij bevoorrecht voelde om omringd te zijn door zoveel mensen met virtuoze pennen en honger naar kennis. Daarnaast werkte ik als freelance journalist en copywriter voor verschillende dag- en weekbladen en bedrijven. Het oprichten van El Tigre Publishing voelt als thuiskomen. De veelzijdige ervaringen die ik de voorbije jaren opdeed geven mij het vertrouwen dat het goed zit.

 

What’s with the tiger?

Onverschrokken, puur, ongetemd, eigenzinnig… de tijger staat symbool voor kracht, voor levensenergie. Een tijger gaat het gevaar niet uit de weg, hij kijkt het in de ogen en overwint het. Het is gek dat mentale ontwikkeling door sommigen nog steeds gezien wordt als een soft skill. Terwijl er niets sterkers is dan iemand die meester is van zichzelf, zelfvertrouwen combineert met grootmoedigheid en verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar daden. Een tijger dus, dat vonden we wel een gepast symbool voor onze uitgeverij.

En er was natuurlijk ook Peter Levine, de Amerikaanse psycholoog en biofysicus die in zijn boek Waking the Tiger uitlegt hoe we onze trauma’s letterlijk van ons af kunnen schudden door het gevoel uit het verleden opnieuw op te roepen en onszelf te confronteren met de spreekwoordelijke tijger die ons op dat moment achternazat. Een boek dat een aaneenschakeling is van ‘aha-momenten’ en dat vele levens wereldwijd heeft veranderd. Want dat is wat sommige boeken doen: een onuitwisbare indruk maken die je manier van denken verandert, waardoor je fundamenteel een ander mens wordt. Boeken kunnen, op subtiele wijze of net heel abrupt, een donkere kamer in je hoofd verlichten, zonder belerend te zijn of veroordelend. Je neemt als lezer mee wat jij eruit wil halen.

De tijger is ook het innerlijk vuur dat in elk van ons brandt en dat we willen beheersen, zoals de boeddhistische monnik Thitch Nath Hanh schreef in zijn wereldberoemd boek Taming the tiger within. Want de kracht die in ons schuilt kan ons drijven om prachtige dingen te bereiken, maar ze kan ook destructief zijn als we moeilijke emoties als woede en angst ons denken laten overnemen. Het komt erop aan bewust en met zelfcompassie om te gaan met wat er onder ons huidoppervlak beweegt, ruimte te scheppen voor onze emoties en dan actie te ondernemen.

Met El Tigre Publishing willen we de tijger in de lezer aanspreken. Bewustzijn creëren zodat we gefocust blijven op onze doelen en dromen en niet de speelbal worden van onze emoties of van omstandigheden waar we geen invloed op hebben.